Ако овде го чувате лебот, тогаш си го загрозувате здравјето

Прочитај за: < 1 минута

Студиите покажуваат дека отворените простори се последното место на кое треба да се чува леб.

Според извештајот на студијата од Универзитетот Линколн во Небраска, штетните микроорганизми кои ја расипуваат храната растат најдобро на собна температура. Ако го чувате лебот една недела на отворено, тој ќе стане бајат и ќе се разбуди.

Ако го оставите лебот изложен на светлина и воздух, тој може да го забрза распаѓањето. На него ќе се најдат спори од воздухот, но тие имаат долги корени, што значи дека ќе им требаат неколку дена да започнат да растат, а за тоа време нема ни да ги забележите, па ќе ги внесете во себе.

Веројатно се прашувате како тогаш да си го зачувате лебот? Можете да го чувате во кутија што се користи за конзервирани производи или во сува кутија за бисквити. Но, најдоброто место за вашиот леб е во замрзнувачот!

Не е важно дали купувате свеж леб или некои долготрајни пакувања, никогаш не оставајте го надвор повеќе од еден ден. Студија од „Европски журнал за клиничка исхрана“ покажа дека чувањето леб во замрзнувачот ги намалува шансите за развој на мувла, што го намалува расипувањето на храната.

SHARE