Во регионот беснее стомачен вирус

Прочитај за: < 1 минута

Стомачни проблеми, дијареа и повраќање се најчестите проблеми за време на летотo. Иако секогаш постои сомнеж за стомачен вирус кој е присутен во овој дел од годината, здравствените проблеми често ги предизвикува падот на имунитетот, несоодветната исхрана, но и стресот.

Бисерка Обрадовиќ, специјалист по општа пракса во Здравствениот дом Једро, за жена.рс наведува дека има над 60 видови аденовируси кои предизвикуваат стомачни проблеми во овој период од годината.

Тие можат да предизвикаат стомачни проблеми или болки во грлото со покачена температура, чии симптоми наликуваат на поблаг облик на грип. Кај нашиот народ е познато како настинка. Забораваме дека во овој период од годината имаме еден тон свежо овошје и зеленчук, а се сеќаваме да ги консумираме само кога времето е лошо. Имунитетот се гради и се одржува во текот на целата година. Голем број луѓе во текот на летото беа повеќе наклонети кон конзумирање енергетски пијалоци и кафе, а ова е дополнителна борба за организмот со токсините покрај вообичаените бактерии и вируси, објаснува Бисерка Обрадовиќ.

Се додека храната се повраќа, не користете лекови кои ги смируваат стомачните проблеми, бидејќи затруената храна ќе ја ставиме во цревата, а потоа ќе предизвикаме дијареа. Само кога ќе ја елиминираме храната што го предизвикува проблемот, тогаш воведуваме лекови. Нанесете ја течноста капка по капка, една капка на 10 минути. Пробиотиците се задолжителни и не можете да се предозирате. Можете да ги користите во текот на целата година и вашите црева ќе ви се заблагодарат. Добрите бактерии кои му се потребни на желудникот ги додаваме само на пробиотиците, заклучува Бисерка Обрадовиќ.

SHARE