Доколку патите од висок крвен притисок, тироидна жлезда или некоја друга болест, еве што мора да правите на одмор

Прочитај за: 3 минути

Великанот на хрватската медицина д-р Андрија Штампар, еден од основачите на Светската здравствена организација, даде веројатно една од најзначајните дефиниции за општото здравје, што не значи само отсуство на болест, туку состојба на целосна физичка, психичка и социјалното здравје на поединецот.

 

Самата дефиниција го поставува прашањето што секој од нас може и мора да направи за да го зачува сопственото здравје. Предизвиците на модерниот живот ни носат бројни замки и пречки во оваа намера. Работниот биоритам повлекува бројни жртви, а хроничниот стрес како негов верен придружник ја нарушува природната рамнотежа во телото. Ако на ова се додаде лошата и неурамнотежена исхрана и недоволната или никаква физичка активност, ваквото отстапување од урамнотежена состојба со себе носи ризици за бројни болести и состојби, меѓу кои би ги издвоил кардиоваскуларните заболувања, малигните заболувања, болестите на тироидната жлезда, дијабетесот. , дебелината и многу други.

 

 

Подобро целокупно задоволство

Годишниот одмор дефинитивно нуди бројни можности за подобрување на општото здравје, и физичко, психичко и социјално. По месеци насобран замор, имаме можност да направиме нешто добро за себе, да се посветиме на семејството, да надополниме се што пропушти во социјалните контакти. Со оглед на тоа што поголемиот дел од работоспособното население има ограничено време за одмор, пожелно е да се има што поактивен пристап во планирањето на самото патување. Добрата подготовка значително го намалува непотребниот стрес, кој и онака не ни недостасува во остатокот од годината. Заболените од хронични заболувања треба да продолжат со досегашната терапија, да имаат доволно количества лекови и други помагала за планираното време на патување. Со преземените мерки во однос на сопствената безбедност, веројатноста и ризиците од разни неволји кои демнат на секој чекор се намалуваат. Дури и за здрави поединци, одморот е можност за подобрување на квалитетот на сите аспекти на општото здравје. Добро дизајнираните активности го намалуваат нивото на хормонот на стрес кортизол, поради што очекуваме подобрување на функционирањето на нашиот кардиоваскуларен систем, општо чувство на задоволство, среќа и расположение.

 

Доколку е можно, елиминирајте ги сите стресни фактори од непосредната околина, намалете ја употребата на мобилни уреди и други електронски уреди до прифатлива мера. Разбудете ги вашите сетила за спиење, уживајте во зајдисонце, добра храна, спортски активности и искористете го максимумот од вашето време до следната дестинација за одмор.

 

Планирате годишен одмор

Концептот на одмор или одмор, нешто што телото го бара со бројни сигнали, е многу широк и може да се сведе на личен избор. Меѓутоа, ако нашата цел е најдобро да го искористиме времето за одмор, би било добро да усвоиме некои модели на однесување и размислување, па дури и да планираме активности за време на одморот и сето тоа да го усогласиме со нашите сопствени желби и преференции.

 

Дури и при планирање на годишен одмор, важно е да се избегнат некои грешки кои можат да го намалат искуството за одмор. Пред сè, подобро е да се избегнува рутината. Можеби првите неколку дена ќе бидеме оптоварени со размислување за вообичаени обврски, задачи или проблеми кои не сме успеале да ги решиме, што создава дополнителен стрес, чувство на притисок и непријатност. За да се ослободите од оваа негативна енергија, можеби не е лоша идеја пред се да се освестите за неа. Прилагодувањето на биоритамот на годишниот одмор трае до неколку дена, но кога знаеме дека тие остатоци од негативни емоции ќе не напуштат за неколку дена, тоа е веќе добар начин да го почувствуваме сопствениот мир и релаксација. Задолжително намалете ја употребата на мобилни телефони и други електронски уреди, проверка на е-пошта, следење вести на порталите, а добро е да се оддалечите и од социјалните мрежи. Направете неколку фотографии од дестинацијата што сте ја посетиле, но за некои убавини како зајдисонце, панорамски поглед или уживање во пријатна музика во живо во ресторан, активирајте ги сопствените сетила и едноставно пуштете се.

SHARE