Како да препознаете дали нивото на стрес ви е „надвор од нормала“?

Прочитај за: < 1 минута

Стресот е нормален човечки одговор на сѐ што е ментално или физичко што предизвикува вознемиреност кај една личност, вели д-р Гејл Салц, доцент по клиничка психијатрија во Презвитеријанската болница во Њујорк.

Акутниот стрес, кој е стрес што се јавува во одредена точка од животот во краток временски период, може да помогне да се најде таа специфична ситуација, вели Кибтија Акрил, сертифициран терапевт за справување со стресот. И тоа во време кога имате зголемен пулс и дишењето ви се забрзува, вели таа. Хроничниот стрес се јавува кога телото е постојано изложено на стрес, додава Акрил.

Стресот сам по себе не е лош, но станува опасен ако не се опуштите по стресна ситуација, посочува тој.

Ситуации што треба да ве загрижуваат

Тешко е да се процени кога стресот ескалира во нешто повеќе како анксиозност или депресија.

Стресот сам по себе не е психијатриска состојба, вели Салц, но може да предизвика други состојби како што се депресија или опсесивно компулсивно пореметување. Исто така, може да биде знак на анксиозно растројство кое се карактеризира со најмалку шест месеци интензивна нега, меѓу другото.

Некои вообичаени симптоми вклучуваат проблеми со спиењето и тешкотии во концентрацијата, вели психологот Алфи Бреланд-Нобл, пишува CNN.

SHARE