Кои јајца се поздрави – кафените или белите?

Прочитај за: 2 минути

Дали кафените јајца се подобри од белите, како што повеќето веруваат? Или воопшто не е важно како изгледа лушпата?

Некои луѓе се убедени дека кафените јајца се поздрави и поприродни, додека други веруваат дека белите јајца се почисти и повкусни. Дали бојата на лушпата е единствената работа што ги разликува и дали може да се каже дека едните се подобри од другите?

Ако сте се запрашале зошто јајцата имаат различна боја на лушпата, одговорот е прилично едноставен – зависи од видот на кокошката. Покрај генетиката, постојат и други аспекти кои влијаат на бојата на лушпата. На пример, ако кокошката обично положува кафени јајца, како што расте, големината на јајцата ќе се зголеми, а лушпата ќе стане полесна. Исто така, животната средина, исхраната, а и нивото на стрес кај кокошките, до одреден степен, можат да влијаат на бојата на лушпата.

Честопати луѓето претпочитаат кафени јајца затоа што ги сметаат за поприродни и поздрави од белите јајца. Сепак, она што е точно е дека сите јајца имаат многу слични хранливи вредности, без оглед на големината, сортата или бојата. И кафените и белите јајца се подеднакво здрави. Оваа храна содржи изобилство на витамини, минерали и високо квалитетни протеини.

Јајцата со која боја имаат подобар вкус?

Многумина се убедени дека кафените јајца се повкусни и имаат посилен вкус од белите. Сепак, тоа е погрешно. Истражувањата потврдија дека јајцата може да имаат малку поинаков вкус, но дека тоа не е под влијание на бојата на лушпата, туку од други фактори како што се видот на храната што ја јадат кокошките, колку се свежи и како се подготвуваат.

SHARE