Колку ви се скратува животот со цигари, алкохол и дрога?

Прочитај за: < 1 минута

Една цигара им го скратува животот на пушачите за 14 минути, а со редовно пушење 20-тина цигари на ден си кратите 10 години од животот, покажа истражувањето објавено на treatment4addiction.com.

Врз основа на службени извори како Американскиот центар за контрола и превенција на болести и Американската служба за справување со злоупотреба на лекови, ментални болести и безбедност во сообраќајот, беше пресметано колку штетните навики како редовно пиење алкохол, пушење цигари и консумирање дроги го скратува животот.

Водачот на истражувњето Џејк Три вели дека првично се заинтересирал да дознае колку навистина се штетни зависностите откако дознал дека една цигара во просек го скратува животот за 10 минути, па сакал да собере поконкретни податоци.

„Се прашавме каква е ситуацијата со користењето дроги и пиењето алкохол, па почнавме да ги анализираме достапните информации од доверливи извори“, вели Три и додава дека во пресметките користеле податоци за просечниот очекуван животен век на луѓето.

SHARE