Косата не побелува од старост, ова е единствената причина!

коса
Прочитај за: < 1 минута

Се што треба да направите е да се опуштите!

Појавата на побелување сама по себе може да биде многу стресна за многу луѓе.

Повеќето ја поврзуваат со стареењето, а всушност научниците откриваат дека во прашање е сосема поинаква причина за оваа појава.

Имено, научниците откриле дека не станува збор за стареење, туку за премногу стрес. Истражувачите откриле дека клетките задолжени за производство на пигмент кој дава боја на нашата коса исчезнуваат кога телото е премногу изложено на дејство на кортизол, хормон на стрес.

seda kosa

Истражувањето е спроведено врз глувци и покажало дека бојата „пресушува“ во моментот кога животните се изложени на стрес.

За жал, за оние кои ја изгубиле бојата на косата и поседеле, клетките што го создаваат пигментот не можат да се регенерираат, па косата останува сива, но оние што се уште имаат природна боја знаат што да прават.

SHARE