Медицински техничар: Во куќата на Матијаниќ дошол доктор со штотуку завршен факултет

Прочитај за: 2 минути

На страницата на FACEBOOK HITNA UZIVO 194, објавена е уште една рецензија на медицинскиот техничар, поранешен вработен во сплитската Итна помош, Горан Франиќ за смртта на новинарот на Индекс, Владимир Матијаниќ.

Ја пренесуваме во целост.

„Иако по закон таа позиција мора да ја пополни специјалист со завршена специјализација, лудиот систем му овозможува на доктор со штотуку завршен факултет да дојде кај Матијаниќ .

„За жал, Владимир Матијаниќ не го преживеа Ковид-19. Со оглед на коморбидитет што го имаше, постои релативно голема веројатност дека исходот ќе беше ист доколку беше хоспитализиран. Тоа не ги оправдува лекарите на инфективната клиника да – и покрај коморбидитетот што го има и за кој во  студии опишаа дека е многу опасно кога се комбинира со ковид-19 и се препорачува сите пациенти со неговата состојба да бидат хоспитализирани – ги испраќаат дома и по неколку телефонски разговори се уште инсистираат дека хоспитализацијата не е неопходна.

Во домашна посета му дошла млада докторка, која веројатно нема искуство и која верува дека неговиот коморбидитет не е проблем поради кој треба да биде хоспитализиран, бидејќи ако беше, веќе ќе беше, но фактот дека таа работи на работно место што со закон треба да го пополни специјалист со завршена специјализација, а не доктор тазе од факултет, не ја штити од ништо, за жал. Верувам дека таа и целата нејзина екипа сега би се однесувале „попаметно“, би играле на сигурно и би го однеле на приемно. Но, за жал, времето не може да се врати назад и таа ќе мора да се соочи со прашањето „можев ли да бидам попаметна“ и можните последици од сите постапки од инспекции до истраги на ДОРХ што се спроведуваат.

Тоа е тоа, тој чуден систем што вели дека за тоа работно место треба компетенции кои се стекнуваат со специјализација во времетраење од 5 години, и дозволува да работи на тоа работно место без доволно искуство, без тие пропишани компетенции кои произлегуваат од специјализација. Системот не само што го уби Владимир Матијаниќ, туку најверојатно и кариерата на млада докторка и секако принуди добар дел од млади лекари после сето ова да не размислуваат ни да работат во тој систем, туку да избегаат од земјата“, напиша Франиќ.

SHARE