Мед за во Гинис – еден килограм чини 10.000 евра

Прочитај за: < 1 минута

Постои уште една причина зошто медот е толку скап, се собира само еднаш годишно, за да не се вознемируваат пчелите кои го прават. Содржи магнезиум, цинк, феноли, флавоноиди и антиоксиданси.

Пчелите го произведуваат од лековити билки кои никнуваат околу пештерата. Кога ќе се собере доволно мед, примероците се испраќаат во турскиот Научен институт поради верификација и подетални анализи на квалитетот.

Потврдувајќи го Гинисовиот рекорд, компанијата Centauri Honey објави видео на Instagram.

Новата тура од медот ќе биде подготвена за купување до крајот на октомври годинава, а нарачките веќе пристигнуваат.

SHARE