Mетоди на пресметка и казна за прекршување на утврдените норми. Тешка интоксикација со алкохол, знаци, третман

alkohol
Прочитај за: 4 минути

Алкохол промили: методи на пресметка и казна за прекршување на утврдените норми
Повеќето возачи во нашата земја знаат за казни за возење во пијана состојба, но малкумина знаат што значи ppm алкохол и како да го поврзат со специфични количини алкохол. Од 2013 година, земјата повторно го воведе концептот на „дозволена содржина на етанол во крвта на возач“. За да разберете која е дозволената стапка, треба да имате разбирање за преводот на количината испиена во ppm.

За да научите како да го одредите степенот на пијанство во ppm и да не возите кога е казниво, треба да научите како самостојно да ја преведете количината на пијан во овој индикатор.

ППМ е концентрација на алкохол во крвта на возачот или во воздухот што го издишува, што го покажува степенот на неговата интоксикација. Во основа, тоа е математички термин што значи илјадати дел од целина. Честопати овој термин се применува не само за возачите кои ризикуваа да возат под „шофер“, туку и во други области на активност. На пример, наклонот на железничкото корито се мери во ppm.

Ppm како процент ја покажува содржината на производи за распаѓање на пијалоци што содржат алкохол во телото. Со помош на знаење за содржината на алкохол, можете да ја одредите вашата состојба и да одлучите дали ќе патувате или неможноста за такво нешто.

Различни алкохолни пијалоци се елиминираат од телото на различни начини и за тоа се потребни различни временски периоди. Табелата ќе покаже каков е времето на отстранување на одреден пијалок од телото во износ од 100 грама.

Вид на алкохолен пијалок / Тежина на лице 60 кг 70 кг 80 кг 90 кг 100 кг
Пиво 4% од 21 до 35 минути
Пиво 6% од 31 до 52 минути
Коктел 9% “inин-тоник” од 47 минути до 1 час 18 минути
Пенлив шампањ (11% вртежи во минута) од 57 минути до 1 час 36 минути
18% пристаниште или вино од 1 час 34 минути до 2 часа 37 минути
Алкохол тинктура 24% од 2 часа 05 минути до 3 часа 29 минути
Алкохолен производ – ликер 30% од 2 часа 37 минути до 4 часа 21 минути
Водка 40% од 2 часа 37 минути до 5 часа 48 минути
Коњак 42% од 3 часа 39 минути до 6 часа 05 минути
Почитувајќи ги условите наведени во табелата, можете точно да го пресметате периодот на целосна елиминација на пијани од телото и времето на безбедно возење. Возачот може да ја провери сопствената состојба следниот ден користејќи преносен алкотест, кој се продава во продавници за електроника.

Само-пресметување

За да не бидете погрешно, потпирајќи се на стандардни табели кои претставуваат просечни резултати, без да ги земете предвид индивидуалните карактеристики на една личност, подобро е сами да го пресметате бројот по промили.

За да направите пресметка, земете ги следниве индикатори:

  • човечка тежина;
  • обемот на пијан алкохолен пијалок и неговата јачина.

Лицето кое страда од алкохолизам и редовно зема алкохол ќе добие најголем степен на интоксикација, бидејќи концентрацијата на етанол во неговата крв е зголемена. Возачот мора да ја разбере целата одговорност за возење во пијана состојба и да го избегне ова.

Пример за пресметка

Формулата за дозволен алкохол во крвта по промили се нарекува Ерик Видмарк. Пресметката е исклучително едноставна и не бара посебно знаење, но совршено ќе помогне да се избегнат сообраќајни прекршоци.

Формулата изгледа вака:

C = A / (m X r), каде

C е концентрацијата на алкохол во крвта;

А е грама алкохол што се консумира;

m е тежината на лицето;

r е константна вредност, која за жени е 0,6 ppm, за мажи – 0,7 ppm.

На пример, жена со тежина од 50 кг испила 50 грама коњак претходната ноќ, што значи C = 50 / (50 X 0,6). Тоа е, крвта на жената ќе содржи 0,6 ppm.

Речиси е невозможно да се измамат модерните алкотелатори, кои ги користи полицијата, поради нивната апсолутна точност. Затоа, ако има сомневања за состојбата и дозата на алкохол беше преголема, подобро е да се воздржите од патување со автомобил, за да не добиете парична казна и да не изгубите возачка дозвола, или да не доживеете несреќа.

Алкохол ppm маси

Степенот на интоксикација на граѓанин може да се одреди со некои симптоми и, соодветно, грубо да се одреди количината на алкохол содржана во неговата крв. Табелата на промили алкохол јасно ја покажува класификацијата на интоксикација на една личност.

Количина на пареи во издишаниот воздух (BrAC, mg / l) Вредност на ppm (g / l) Човечка состојба Карактеристично однесување
0,0 – 0,29 0,0 – 0,4 Трезен Некоја разговорливост и „добро“ расположение може да ја забележат само блиски луѓе кои се добро запознаени со карактерот на една личност. Се смета за норма.
0,15 – 0,5 0,3 – 1,0 Состојба на еуфорија, манифестација на дрскост Преголема доверба, кршење на генерално воспоставениот ред, недостаток на контрола врз координацијата на движењата. Постои висок ризик да бидете казнети за возење во пијана состојба.
0,40 – 1,0 0,8 – 2,0 Нервна возбуда Неправилно одење, недостаток на координација, летаргија, поспаност. Често луто или апатично однесување. Можни конфликти со службеници во сообраќајната полиција.
0,70 – 1,2 1,4 – 2,4 Несоодветно однесување Дезориентација, оштетување на видот, напади на гнев. Чувството на болка често се гуши.
1,1 – 1,6 2,2 – 3,2 Апатична состојба Летаргија, апатија за с everything, со намален имунитет, се јавува парализа. Фатален исход е можен.
1,50 – 2,0 3,0 – 4,0 Клиничка кома, состојба близу до смрт Рефлексите се силно потиснати или целосно отсутни. Има ниска телесна температура, респираторниот систем и циркулацијата на крвта слабо функционираат
1,90+ 3,8+ Фатален исход Веројатноста за смрт е 100% поради парализа на респираторниот систем.

Постојат голем број знаци кои јасно укажуваат дека некое лице е пијано:

  • постојан мирис на алкохол;
  • тремор, нестабилно одење;
  • нарушувања на говорот;
  • промена на бојата на кожата (станува црвена или бледа);
  • агресија, зголемена дружеубивост, несоодветно однесување.

Овие знаци, без никакво испитување, може да покажат дека лицето пиело и с yet уште не се освестило. Покрај тоа, телото на секој граѓанин е индивидуално. Некој треба да испие само чаша пиво за да се напие многу, додека некому му е потребна значителна доза силен алкохол. Да се ​​дозволи ентузијаст за автомобил да вози во оваа состојба е крајно опасно. Може да се повреди и да ги осакати другите луѓе. Пешаците се особено погодени од пијани возачи. Сериозни несреќи се случуваат доста често по грешка на алкохолни пијалоци, така што сообраќајната полиција строго ја следи усогласеноста со утврдените правила, периодично спроведувајќи специјални рации за да ги идентификува “пијаните” возачи

SHARE