Никогаш не комбинирајте домат и краставица – еве зошто!

Прочитај за: < 1 минута

Спојот од краставици и домати во еден оброк доведува до уништување на витаминот Ц, па нутриционистите препорачуваат секогаш да ги јадете одвоено.

Според нутриционистот Тања С. Капур, краставиците се богати со хранливи состојки кои помагаат во хидрирање на организмот. Но, исто така содржат и состојки кои ја спречуваат апсорпцијата на витаминот Ц. Затоа треба да се избегнува комбинацијата од краставици и домати.

Друга причина е што имаат целосно различен начин на дигестија и затоа треба да се избегнува оваа комбинација која што може да довде до создавање киселини и подуеност, пишува Times of India.

Мешањето на две храни за кои треба различно време на варење може да предизвика дигестивни проблеми ако гасови, подуеност, болки во стомакот и слично. Лошата комбинација на храна може на подолг рок да предизвика дигестивни проблеми, како и да го наруши метаболизмот.

SHARE