Ова се симптоми на топлотен удар – едно е клучно

Прочитај за: 2 минути

Во деновите кога температурите на воздухот значително надминуваат 35 степени, ризикот од топлотен удар е многу поголем. Еве како се јавува, кои се нејзините симптоми.

Кога температурите на воздухот се екстремно високи, ризикот од топлотен удар е зголемен. Се јавува како резултат на нагло, прекумерно зголемување на телесната температура кога телото не е во состојба да ја регулира температурата. Не мора да е резултат на директно изложување на сончевите зраци (што е случај со сончев удар). Тоа може да се случи по, на пример, долго седење во прегреан автомобил, ако работите покрај големи машини или фурни (пекари, скари), на улица и во слични ситуации. Најчесто се јавува поради зголемена влажност на воздухот, бидејќи во такви услови потењето и природното ладење на телото се отежнати. Потоа доаѓа до нарушување на центарот за терморегулација, температурата на телото продолжува да расте и може да достигне 40 степени по целзиусова скала, што е многу опасно за здравјето.

Симптоми на топлотен удар

Пред топлотен удар може да се појават одредени симптоми – слабост, грчеви, вртоглавица, жед, слабост. Поради дехидрација, човекот престанува да се поти и чувствува силна главоболка, вртоглавица, зуење во ушите, пулсирање во градите и силна топлина. Може да дојде и до ненадеен колапс поради пад на крвниот притисок. Лицето кое доживеало топлотен удар не се поти, неговата кожа е сува, многу топла, а пулсот слаб и срцето забрзано чука.

Топлотниот удар доведува до дисфункција на централниот нервен систем, што резултира со делириум, конвулзии, а во најтешките случаи, кома или дури и смрт.

Како да му помогнете на лице кое доживеало топлотен удар?

Веднаш треба да повикате брза помош, а потоа да го преместите лицето во сенка, да му ја извадите облеката и да го изладите со многу вода.

Како може да се спречи топлотен удар?

Како прво, не излегувајте надвор освен ако е апсолутно неопходно, дури и во најтоплиот дел од денот. Ако треба, носете лесни чевли и облека што дише, заштитете ја главата со капа или капа. Пијте многу течности и не одете никаде без шише со вода!

SHARE