Повеќето невакцинирани деца немаат антитела по закрепнувањето од Ковид

Прочитај за: < 1 минута

Повеќето невакцинирани деца и адолесценти на возраст меѓу 5 и 19 години немаат антитела за Ковид-19 во крвта по закрепнувањето од инфекцијата САРС-КоВом-2, покажува новото истражување.

Почнувајќи од октомври 2020 година, истражувачите во Тексас ја проучувале состојбата на 218 испитаници на возраст од 5 до 19 години кои се опоравиле од
инфекција со коронавирус.

На секој му бил даден примерок од крв трипати во интервали од три месеци. Повеќе од 90 отсто од нив биле невакцинирани кога започнала студијата. Првиот тест на крвта покажа присуство на антитела поврзани со инфекцијата кај само една третина од децата (околу 37 проценти), објавија истражувачите во списанието Pediatrics, официјалното списание на Американската академија за педијатрија (AAP).

По шест месеци, само половина од испитаниците имале антитела во крвта. Нивото на заштита кај децата и адолесцентите со антитела е нејасно. Истражувачите не беа во можност да откријат разлики врз основа на тоа дали болеста кај детето е асимптоматска, врз основа на сериозноста на симптомите во моментот на болеста коронавирус или врз основа на тежината или полот на детето.

„Резултатите беа исти за сите“, рече Сара Месија од Здравствената школа за јавно здравје во Далас. „Некои родители мислат дека нивните деца, само затоа што го преболеле Ковид- 19, потоа се заштитени и не треба да се вакцинираат. Но, тоа не е така, а ние имаме одлична алатка за да им дадеме на децата дополнително заштита –
вакцина“, вели Месија.

SHARE