Поради недостаток на еден витамин, крвниот притисок драстично се покачува

Прочитај за: < 1 минута

Научниците открија поврзаност помеѓу високиот крвен притисок и недостатокот на еден од витамините. Се испостави дека драстичните скокови на притисокот не се секогаш предизвикани од лошото време, стрес дома или на работа или лоша исхрана.

Американски научници спроведоа студии кои потврдија дека има многу повеќе фактори кои доведуваат до хипертензија. А, еден од главните е недостатокот на витамин Д. Проучувајќи ја медицинската историја на илјадници пациенти кои веќе неколку години имале висок крвен притисок, дошле до заклучок дека овој елемент директно влијае на состојбата на крвните садови. Тоа значи дека за овие пациенти постои ризик од „најлошо“, односно појава на мозочен и срцев удар.

Научниците исто така откриле дека ефектот на витаминот Д врз крвниот притисок не е директен, туку индиректен. Тоа зависи од многу фактори. Затоа е неопходно барем еднаш месечно да се прави крвна слика и да се провери состојбата на овој витамин во
организмот.

Се разбира, лекарите не советуваат сами да го земате овој витамин за да спречите скокови на крвниот притисок, без претходно да се консултирате со лекар. Во меѓувреме, можете да ја зајакнете исхраната која го содржи овој витамин, како масна риба (лосос, туна, бакалар, сардина и сл.), жолчки од јајце и некои видови месо.
Дополнително, недостатокот на витамин Д може да се реши со престој на отворено, пешачење кога има сонце.