Симптоми кои можат да предупредат за срцев удар дури и еден месец порано

Прочитај за: 2 минути

Срцевите удари, исто така наречени миокарден инфаркт, се многу чести, се проценува дека тоа се случува на секои 40 секунди во Светот и почесто.

За време на срцев удар, снабдувањето со крв што го снабдува срцето со кислород е прекинато и срцевиот мускул почнува да умира.

Коронарна артериска болест (CAD) е водечка причина за срцев удар. Поретка причина е тежок спазам или ненадејна контракција на коронарната артерија, што може да го запре протокот на крв во срцевиот мускул.

Симптомите може да се појават до еден месец пред да се појави срцевиот удар. Затоа е важно да не ги игнорирате ваквите симптоми, бидејќи тоа може сериозно да го загрози вашето здравје и да ве доведе во ситуација кога животот може да ви биде загрозен.

Главните симптоми на срцев удар

Болка или непријатност во градите – Повеќето срцеви напади вклучуваат непријатност во средината или левата страна на градите која трае подолго од неколку минути или исчезнува и се враќа. Непријатноста може да се почувствува како непријатен притисок, затегнатост или болка.

Чувство на слабост, вртоглавица или несвестица – ова чувство, исто така, може да биде придружено со потење.

Болка или непријатност во вилицата – ова чувство може да се појави и во вратот или грбот

Болка или непријатност во рацете – се јавува во едната или двете раце или во пределот на рамото.

Отежнато дишење – овој феномен често е придружен со непријатност во градите, но останување без здив може да се појави дури и пред непријатност во градите.

Други симптоми на срцев удар

Срцевите удари може да вклучуваат невообичаен или необјаснет замор и гадење или повраќање. Жените почесто ги имаат овие вторите симптоми.

70 проценти од жените страдаат од хроничен замор, но ако никогаш порано не се сретнале со оваа состојба, тоа може да биде еден од главните симптоми кои укажуваат на претстојниот срцев удар.

Иако и мажите можат да бидат изложени на ризик, истражувањата покажаа дека тоа е почеста појава кај жените.

Се манифестира како недостаток на енергија и мотивација. Едноставните активности како што се распремање на креветот или туширање може да изгледаат невозможни во оваа ситуација.

Абдоминална болка е забележана во 50% од случаите на срцев удар. Гадење, надуеност или „нервоза“ на стомакот се симптоми кои ќе се појават и кај жените и кај мажите.

Овој вид на болка обично се повторува, се појавува, потоа исчезнува и наскоро повторно се појавува. Тогаш лицето не е во состојба да изврши никаква физичка активност.

Не можете да контролирате одредени фактори на ризик, како што се возраста или семејната историја, полот и расата. Но, можете да преземете чекори за да го намалите ризикот со промена на факторите што можете да ги контролирате, а тоа се најчесто дебелината, високиот холестерол, пушењето, консумирање алкохол или стрес.

SHARE