Србија произведува лек за корона: Се развиваат решенија и за побрзи тестови!

Прочитај за: < 1 минута

Научниците од Хемискиот факултет во Белград развиваат решенија што ќе помогнат во борбата против коронавирусот, објави Фондот за наука на Србија.

Истражувањето се прави во рамки на два проекта од специјална програма која е финансирана од Фондот за наука.

Проектот CAPSIDO развива посигурен и побрз антиген тест за откривање на коронавирус, под водство на соодветен член на САНУ и редовен професор на Хемискиот факултет, Тања Ширковиќ Величковиќ. Вториот проект, „SMART Repurposing“, има за цел да најде лек за коронавирус, а научниот тим го предводи академик и редовен професор на Хемискиот факултет Радомир Шаичиќ.

Во соопштението се наведува дека научниот тим „SMART Repurposing“ е еден од 200 тимови во светот што работат на пронаоѓање лек за коронавирус, а последните тестови ќе бидат спроведени во Институтот Пастер, во Франција.

Истражувачите кои работат на проектот CAPSIDO развиваат тест кој ќе биде чувствителен на многу ниски концентрации на коронавирус кај пациенти. Целта на ова истражување е да се развијат антигенски тестови кои, за разлика од ПЦР тестовите, ќе ги откријат протеините на вирусот дури и кога е во многу ниска концентрација.