ТИВОК ИНФАРКТ: Може да имате срцев удар без да бидете свесни

Многу опасен! Посебно мажите треба да внимаваат!

Околу половина од сите срцеви напади се сваќаат погрешно за помалку сериозни проблеми и можат да го зголемат ризикот од смрт од корорнарна болест. Тивок срцев удар, познат како тивок миокарден инфаркт, отпаѓа околу 45% од сите срцеви напади и главно влијае на машката популација.

Лекарите го опишуваат како „тивок“ срцев удар затоа што кога ќе се појави, на симптомите им недостасува интензитет на акутен срцев удар, како што се екстремна болка и притисок во градите, болка во раката, вратот или вилицата, скратен здив, потење и вртоглавица…

„Симптомите на тивок срцев удар можат да бидат многу благи и да траат многу кратко време, поради што ние често ги мешаме со некои вообичаени, помалку сериозни проблеми и, како по правило, ги запоставуваме. На пример, може да доживеете замор или физичка непријатност што може да трае  за време на една работна недела, проблеми со спиењето или некои општи симптоми поврзани со стареењето “, предупредуваат лекарите.

Исто така, понекогаш погрешно го толкуваме местото каде се појавува болката. Со тивок срцев удар, може да доживеете непријатност во центарот на градите, а не остра болка на левата страна на градите, што многу луѓе ја поврзуваат со срцев удар. „Луѓето може дури и да се чувствуваат сосема нормално за време на тивок срцев удар и после тоа, со што дополнително се зголемуваат шансите за исчезнати знаци на предупредување“, забележуваат лекарите.

Симптоми

Иако еден дел од срцев удар се јавува во сон, а еден дел воопшто не развива симптоми („нем“ или „тивок“ срцев удар), најчестите симптоми на срцев удар се:

– Непријатност во градите, која може да биде подолг од неколку минути или може да дојде на интервали,  се чувствува како стискање, непријатен притисок.

– остра или досадна болка со различен интензитет и времетраење (може да биде краткотрајна, но исто така да трае и со часови), може да не биде ограничена и може да се шири во други делови од телото;

– болка и непријатност во долната вилица, во една и / или во двете раце, грб, вратот и абдоменот (особено во „лажичката“);

– скратен здив, што дава чувство на  „неможност за дишење“, а често пати е поврзано со непријатност во градите и болка;

– појава на ладна пот, гадење, повраќање, слабост и општа слабост;

“Замавнување” на срцето, манифестирано со пулс од 120-150 отчукувања во минута, особено ако е придружено со “скратен здив”;

– ненадејна неможност за движење на телото (рацете и / или нозете);

– ненадејно губење на свеста;

– ненадејна остра главоболка;

– сите горенаведени може да бидат придружени со вознемиреност, чувство на страв;

– луѓето кои страдаат од ангина пекторис  треба да се јават за помош ако нивната болка не исчезне 10 минути по примената на нитроглицерин

– луѓето со срцеви заболувања треба да се јават за помош ако нивната болка трае подолго од 2 минути.

loading...
SHARE