УТРИНСКИ ВЕЖБИ НА ТИБЕТАНСКИТЕ МОНАСИ ПРАВАТ ЧУДА: Одвојте 10 минути дневно и подобрете го здравјето!

Прочитај за: 2 минути

Утринските вежби на тибетските монаси не траат подолго од 7 минути, но имаат големо влијание врз здравјето на телото и умот. Се верува дека ако ги правите овие вежби секое утро, создавате штит против болести. Одлични се за превенција, зајакнување на телото и имунитетот и помагаат во одржување на здрав метаболизам.

  1. Откако ќе се разбудите, лежете со затворени очи пет минути. Потоа тријте ги рацете додека не се загреат. Потоа масирајте ги ушите, бидејќи кога го допирате увото, таа енергија се емитува на целото тело. Масирајте со палецот и средниот прст, така што палецот е зад увото на увото. Ова го правите околу 30 секунди.
  2. Ставете ја десната дланка на челото помеѓу веѓите, покријте ја со левата дланка, фокусирајте се на точката на третото око (помеѓу веѓите) и поместете ја кожата на челото надесно и лево со дланката 30 пати. Пробајте ја оваа вежба кога имате главоболка.
  3. Стиснете ја тупаницата, потоа масирајте ги јаготките со зглобовите на палецот – од носот до ушите. Се смета дека оваа вежба го подобрува протокот на крв во мозокот.
  4. Ставете ја десната дланка на подрачјето на тироидната жлезда и поместете ја раката нежно, притискајќи лесно, од горе надолу – од грлото до соларниот плексус (стомак). Повторете околу 30 пати.
  5. Лежејќи, вовлечете и „надувајте“ го стомакот колку што е можно – 30 пати. Дишете правилно, обрнувајќи внимание на секое вдишување и издишување. Оваа вежба се нарекува вакуум и го стимулира варењето и процесот на слабеење.
  6. Лежејќи на грб, полека, при вдишување, прво повлечете го десното колено до градите – 15 пати. Потоа повторете со левото колено.
  7. Ставете ја десната рака на соларниот плексус (папок), направете кругови на стомакот со притискање на стрелките на часовникот – 30 пати.
Relaksacija
  1. Истегнете ги нозете, држете ги рацете на задниот дел од главата, вдишувајте – кренете ги нозете до висина, издишувајте – спуштете. Повторете ја вежбата 10 пати – има позитивен ефект врз варењето и ‘рбетот.
  2. Седнете на работ од креветот, ставете ја левата нога на десното колено, тријте ги глуждовите 30 пати. Повторете со десната нога. Ова ги стимулира сите органи.
  3. Додека седите, ставете ја десната дланка на задниот дел од главата, левата дланка на челото и поместете ги рацете, притискајќи, десно и лево 15 пати.

По тибетската гимнастика, се препорачува да пиете вода, а особено се препорачува да пиете чаша млака вода во која можете да додадете неколку капки лимон.

SHARE