Што е еректилна дисфункција и како се лекува?

Прочитај за: 2 минути

Еректилната дисфункција е проблем на многу мажи, а зад ова име се крие привремена или трајна неможност да се постигне и одржи ерекција за време на сексуалниот однос.
Постојат различни причини за оваа дисфункција, а најчести се нарушувања, болести и земање одредени лекови. Потребни се повеќе тестови за да се открие причината, а одредени лекови, земање тестостерон, а понекогаш и операција може да помогнат да се постигне ерекција.

Како да препознаете еректилна дисфункција?
Нормално е да се јавува еректилна дисфункција одвреме-навреме и тоа не е причина за паника. Проблемот настанува кога оваа неможност да се постигне ерекција е секојдневна појава и предизвикува стрес и влијае на сексуалниот живот, како и на самата врска. Еректилната дисфункција затоа се препознава по неможноста да се постигне и одржи ерекцијата, но и по намалената сексуална желба. Еректилната дисфункција најчесто се јавува во четириесеттите години, а со возраста ризикот само се зголемува.

Зошто се јавува еректилна дисфункција?
Постојат неколку причини зошто се појавува овој проблем. Тие можат да бидат од психолошка природа, може да се работи за некои болести или за земање одредени лекови кои влијаат на ерекцијата.

1. Психолошки причини

Овие вклучуваат премногу стрес или грижа за одредени работи. Подеднакво, еректилната дисфункција може да биде предизвикана од состојби како што се депресија, анксиозност или други нарушувања.

2. Болести

Најчестите болести кои можат да влијаат на проблемите со ерекција се: дијабетес, срцеви заболувања, висок холестерол, висок крвен притисок, болести на бубрезите, запушени крвни садови, мултиплекс склероза, ниски нивоа на тестостерон, но и прекумерна потрошувачка на алкохол, цигари или лекови.

3. Лекови и операции

Лековите како што се антидепресиви, лекови за висок крвен притисок и лекови за простата исто така можат да влијаат на ерекцијата. Исто така, одредени хируршки процедури како што се операција на простата, ‘рбетниот мозок или карлицата може да предизвикаат еректилна дисфункција.

Како да се реши проблемот со еректилна дисфункција?
Еректилната дисфункција може да влијае на секојдневниот живот и да предизвика стрес, депресија и лоши односи со партнерот/партнерката. Затоа е важно да посетите лекар и да направите тестови за да ја откриете вистинската причина за проблемот и потоа да го лекувате. Ќе биде потребно да се направи ултразвук на пенисот, крвни тестови, да се измерат нивото на тестостерон и да се направи уринарен тест и уролошки физички преглед. Исто така, потребно е да се изврши тест за ноќна тумесценција, односно тест што го мери постоењето на ноќни ерекции.
Разговорот со психотерапевт или терапија за намалување на нивото на стрес или депресија понекогаш ќе помогне во третманот. Понекогаш ќе помогнат лекови за ублажување на симптомите на дисфункција и стимулирање на проток на крв во гениталиите, кои се користат околу 30 минути пред сексуалниот однос. Важно е да се нагласи дека овие лекови имаат одредени несакани ефекти и не треба да ги користат мажи кои имаат срцеви проблеми или оние кои користат лекови базирани на нитрати. Сличен ефект ќе има инјекција на простагландин што мажот, со претходна консултација со лекар, си ја става во пенисот 15 минути пред сексуалниот однос, а овој лек не е опасен за срцевите пациенти.

При намалени нивоа на тестостерон, ќе биде потребно да се земе овој полов хормон во форма на лек. Постојат и специјални вакуумски уреди кои предизвикуваат пополнување на пенисот со крв. Ако ништо од горенаведените не работи, пациентот може да биде подложен на хируршка имплантација на протеза на пенисот.

Подеднакво, мажот може да се обиде да промени одредени навики и да види дали состојбата се подобрува. На пример, намалете го стресот, но исто така и времето на сексуален однос. Престанувањето со пушење и консумација на алкохол исто така може да помогне.

SHARE