Што ни открива ЦРП: Доктор Перишиќ објаснува како да знаете дали имате КОРОНА или бактериска инфекција

Прочитај за: 2 минути

Крвната слика е показател за различни промени во телото, еве на кои промени треба да обрнете внимание

Анализата на крвта и крвната слика се прават еднаш годишно (или на секои 6 месеци по препорака на лекар), со цел превенција на  нашето здравје. Гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ за „ТВ Прва“ вели дека доволно е на децата да им се прави крвна слика еднаш годишно и објасни кои се важните параметри на кои треба да се внимава.

 

„Не е само хемоглобинот, не се само белите крвни зрнца и крвните тромбоцити, туку MCV, MCHC. Што значи MCV – тоа е таканаречениот волумен на волуменот на еритроцитите, и ако некој има нормален хемоглобин и нормален број на еритроцити, но МЦВ е намален, значи дека му недостига железо.Ако МЦХЦ што значи средна концентрација на железо е намалена има дефицитна анемија.Тоа мора да се прочита.И има друга анализа, вели РДВ, што значи дали еритроцитите се со различна големина, тоа се добри показатели за дефицит на железо, но има уште една работа – дали детето е анемично или не, важно е да се знае за да се спроведе терапија со препарати од железо, а секогаш мора да се прави феритин. “ објасни доктор Воислав Перишиќ.

 

Кога сме болни најчесто најмногу внимание посветуваме на CRP, а д-р Перишиќ објаснува како да препознаеме дали се работи за бактериска или вирусна инфекција. CRP тестовите, како и тестовите на крвта, ќе му дадат на вашиот лекар подобар увид во вашето здравје.

 

„За CRP, правилото е следното – до 50 зголемување се вирусите, од 50 на 70 можни вируси, можни бактерии, над 70 веројатно бактерии. Второ, на CRP му требаат неколку часа за да скокне од почетокот на температурата, му требаат 10 до 12 часа.Но, ако пациентот не е добро, потребно е време за CRP да се зголеми, но леукоцитите скокаат, над 40.000. Црниот дроб сè уште немал време да направи CRP, но леукоцитите се високи , што значи дека и CRP ќе биде покачен за неколку часа. Но, ние земаме соединение во крвта наречено прокалцитонин, тоа е соединение кое го прави црниот дроб, кое, ако е бактерија, скока во рок од еден час.

SHARE