Јапонија ја додели првата исплата за смрт поврзана со вакцина против Ковид

Hokkaido University professor Hiroshi Nishiura (C), a member of the Health Ministry's team to prevent cluster infections, speaks in Tokyo on April 15, 2020. The team expects about 420,000 people in Japan to die from the coronavirus until it is completely gone if no countermeasures are taken. (Kyodo via AP Images) ==Kyodo
Прочитај за: < 1 минута

Jапонското Министерство за здравство за првпат додели паушална исплата на компензација на семејството на постара жена која починала откако доживеала алергиски одговор и ненадеен срцев удар поврзан со вакцинација против Ковид-19.

Според јапонските медиуми, тамошните здравствени власти заклучиле дека жената, која имала 91 година кога ја примила вакцината, имала веќе постоечки состојби, вклучително и минливи исхемични напади.

Комисијата утврди дека причинско-последичната врска помеѓу  здравствени проблеми и вакцината не може да се негира во случајот.

Според јапонскиот закон за вакцинација, вакцините COVID-19 се сметаат за „ад хок“. Под таа ознака, оние чија смрт може да биде причинско-последична поврзана со вакцина може да добијат паушална исплата на компензација од 44,2 милиони јени (324.000 американски долари) и придонес од 212.000 јени за трошоците за погреб.

 

 

 

SHARE