10 ОПШТИ СОВЕТИ ЗА ПОДОБРА ИСХРАНА ВО ВРЕМЕ НА САМОИЗОЛАЦИЈА

исхрана самоизолација
Прочитај за: 2 минути

Направете план – купувајте го само она што ви треба

Со оглед на целата ситуација неизбежно е да се забележи дека имаме тенденција за прекумерно купување и пазарење. Однесувањето на купување при паника може да има негативни последици, како што се зголемување на цените на храната, прекумерна потрошувачка на храна и нееднаква дистрибуција на производи.

Затоа е важно да ги земете предвид вашите сопствени потреби, како и оние на другите. Проценете го она што веќе го имате дома и планирајте го внесот. Можеби чувствувате потреба да купувате големи количини на храна, но проверете и искористете го она што е веќе во вашата оставата, чајната кујна, како и храната со пократок рок на траење. На овој начин можете да избегнете фрлање на храна и да им дозволите на другите да пристапат до потребната храна.

Направете стратегија за употребата на намирниците – дајте им приоритет на свежите производи

Користете свежи состојки и оние кои имаат пократок рок на траење. Ако свежите производи, особено овошјето и зеленчукот се лесно и брзо расипливи, тоа не е валиден изговор за да не ги купуваме и да посегнуваме по конзервирани работи што имаа подолг рок.

Покрај свежите производи, приоритет можеме да им дадеме приоритет и на замрзнатото овошје и зеленчук, кои исто така се погодни за користење подолг временски период и често имаат слични хранливи вредности како свежата храна.

Подгответе јадења дома

За време на редовниот секојдневен живот, многу поединци често немаат време да подготвуваат јадења дома. Бидејки сега поминуваме подолго време дома, искористете ја оваа можност да ги направите оние рецепти за коишто претходно немавте време. Многу здрави и вкусни рецепти може да се најдат на интернет, да го искористиме тоа.

Бидете свесни за големината на порцијата

Знае да биде навистина тешко да се одреди точната големина на порцијата, особено кога готвите дома. Да се биде дома подолг период, без друштвени или со ограничени активности, може да доведе до прејадување. Побарајте совет од нутриционист или водете се по националните упатства за исхрана кои ќе Ви помогнат правилно да ја одредите големината на порцијата за возрасни и имајте на ум дека децата имаат потреба од помали порции.

Следете ги препораките за безбедно ракување со храна

Безбедноста на храната е предуслов за безбедна и здрава исхрана. Само безбедната храна е здрава храна. Кога подготвувате храна за себе и за другите, важно е да обрнете внимание на хигиената на храната за да се избегне нејзино загадување и болести поврзани со храна. Клучните принципи на добра хигиена на храна вклучуваат:

Повеќе >> srce.com.mk

SHARE