4 работи за кои мајките треба да знаат дека се повалкани од даската на веце-школката

мајка дете чисти
Прочитај за: < 1 минута

Истражување открило дека во едно детско седиште се наоѓаат 100 бактерии и габи, вклучувајќи и еперихија коли и салмонела, кои може да предизвикаат различни болести.

Без оглед дали ги чистите работите по дома со алкохол или не верувате дека баш постојано треба да шетате со крпата во рака, дали знаете кои предмети во куќата всушност кријат најголема нечистотија?

Детско седиште за во автомобил

Иако сите за седиштето во автомобил размислуваме низ призма на безбедност, овој предмет може да собере многу микроби. Истражување открило дека во едно детско седиште се наоѓаат 100 бактерии и габи, вклучувајќи и еперихија коли и салмонела, кои може да предизвикаат различни болести. За споредба, во тоалетот се наоѓаат 50 бактерии и габи на ист простор, што значи дека никако не е лоша идеја да го исчитите и овој дел од автомобилот.

Мобилни телефони, таблети…

Секое дете сака своите мали прстиња да ги остава на таблетот и да пробува како работи, но бидете внимателни. Во една студија биле споредени 30 таблети и 30 мобилни телефони и дска од веце шолја и биле најдени многу повеќе стафилококи на таблетите и телефоните, отколку на даската.

Теписи и теписони

Сите деца сакаат да си играат на под, но дали знаете дека речиси 700 пати повеќе бактерии живеат на тепихот, отколку на веце даската. Тоа вклучува вообичаени бактерии, но и ешерихија коли, стафилококи и салмонела. Размислете следниот пат пред во домот да влезете со чевли.

Повеќе >> Педијатар.мк

SHARE