Место да се прејадувате и препивате по „кафани“, израдувајте некого

Прочитај за: < 1 минута

Борбата со карциномот е тешка и скапа, пациентите веќе со месеци наназад алармираат дека тешко доаѓаат до дел од терапиите, од кои некои чинат илјадници евра, а кои треба да ги обезбеди државата.

За некои пациенти за жал, луксуз се и суплементите што ги набавуваат сами, а кои треба да му помогнат на нивниот имунитет кој слабее под дејство на агресивните лекови.

Предизвиците кои ги носи болеста на своја кожа ги чувствува и уметницата Анжелика Колева од Скопје, која реши со своите вешти раце и со својот талент да им помогне на своите соборки.

Предновогодишното лудило и одење по кафеани, пиење, јадење, како никогаш да не сме го направиле тоа, многу лесно може да се замени со нешто што ќе усреќи некого, кој има вистинска мака. А добрините се паметат за цел живот.

Затоа Колева пред секоја Нова година се вклучува во хуманитарни акции, но годинава реши да направи нешто поразлично и на пациентките со рак на дојка да им ги донира средствата од продажбата на лампионите кои сама ги изработува.

„Се работи за акција за онколошките пациентки заболени од рак на дојка, од причини што апелираат дека немаат средства за некои од терапиите. Гледав сега овој период да се искористи предновогодишно да направам некои лампиони, иако секоја година правам нешто хуманитарно и најчесто подарувам подароци. Оваа година одам со еден поинаков пристап, затоа што верувам дека секој може да издвои 200 денари да не седне на кафенце и да им помогне на пациентите иако терапиите се прескапи. Сметам дека можеме барем до некаде да им олесниме, да купат барем таблетарна терапија или некои витамини што им се потребни“, вели Анжелика за ММС.

Лампионите се продаваат по симболична цена од 200 денари и дел од средствата од продажбата таа веќе ги донирала на неколку жени.

Повеќе >> mms.mk