Нездравата исхрана убива повеќе луѓе од цигарите, покажа ново истражување

Нездравата исхрана е одговорна за 11 милиони смртни случаи во светот годишно, повеќе од цигарите, покажа ново големо истражување. „Сепак, најголемиот проблем не е брзата...

Зошто токму во Мај треба особено да се внимава на симптомите...

Акутен мозочен удар, кај народот познат како шлог, почесто се случува напролет отколку во било кое друго годишно време, тврдат јапонските научници. До овој заклучок...

Озонот станува решение за многу здравствени проблеми

Зошто треба да користите Озонирани производи? Придобивките од терапијата со озон стануваат препознатливи и прочуени насекаде во светот. Голем број научници ги истакнуваат антибактерицидните, антивирусните,...

Министерот Филипче ја одби иницијативата за укинување на задолжителното вакцинирање

Граѓанската иницијатива за измена на законот за заштита на населението од заразни болести ќе ја разгледуваат пратениците по изборниот процес. Денеска беше закажана седница...

Озон: Дар од природата за добро здравје

Озонот претставува алотропска модификација на кислородот. Името го добива од грчкиот назив за непријатен мирис (όζον- озеин- да мириса), благодарение на непријатниот мирис кој се ослободува кај удар на гром за време на јаките олуји. Во...

Во Македонија има од 60.000 до 80.000 алкохоличари

Најмалку 3,3 милиони луѓе во светот умираат од прекумерно консумирање алкохол, говорат податоците на Светската здравствена организација. Според статистката, дури 15 проценти од вкупната...

Зошто треба да користите Озонска терапија за бројни здравствени проблеми?

Општо познат факт е дека озонската обвивка што се наоѓа во горните слоеви на атмосферата го штити живиот свет на Земјата од штетната сончева...
МРСА

Колку е опасна бактеријата МРСА?

Откако Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) соопшти дека има четири случаи на заразени со бактеријата МРСА (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), вработените во градинката „Снежана“...

Милош прегледан и е во добра здравствена состојба

На деветгодишниот Милош, утрово му беа направени потребните здравствени прегледи. Драго ми е што резултатите од електрокардиографијата и ехокардиографијата се во граница на нормала...
Алцхајмеровата болест

Откриена причината за Алцхајмеровата болест

Причината за Алцхајмеровата болест, како што пишува „Њу сајентист“, најверојатно, е пронајдена. Тоа се бактериите Porphyromonas gingivalis, кои се клучни причинители кај повеќето хронични заболувања...