Министерот Филипче ја одби иницијативата за укинување на задолжителното вакцинирање

Граѓанската иницијатива за измена на законот за заштита на населението од заразни болести ќе ја разгледуваат пратениците по изборниот процес. Денеска беше закажана седница...

Озон: Дар од природата за добро здравје

Озонот претставува алотропска модификација на кислородот. Името го добива од грчкиот назив за непријатен мирис (όζον- озеин- да мириса), благодарение на непријатниот мирис кој се ослободува кај удар на гром за време на јаките олуји. Во...
alkohol

Во Македонија има од 60.000 до 80.000 алкохоличари

Најмалку 3,3 милиони луѓе во светот умираат од прекумерно консумирање алкохол, говорат податоците на Светската здравствена организација. Според статистката, дури 15 проценти од вкупната...

Зошто треба да користите Озонска терапија за бројни здравствени проблеми?

Општо познат факт е дека озонската обвивка што се наоѓа во горните слоеви на атмосферата го штити живиот свет на Земјата од штетната сончева...
МРСА

Колку е опасна бактеријата МРСА?

Откако Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) соопшти дека има четири случаи на заразени со бактеријата МРСА (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), вработените во градинката „Снежана“...

Милош прегледан и е во добра здравствена состојба

На деветгодишниот Милош, утрово му беа направени потребните здравствени прегледи. Драго ми е што резултатите од електрокардиографијата и ехокардиографијата се во граница на нормала...
Алцхајмеровата болест

Откриена причината за Алцхајмеровата болест

Причината за Алцхајмеровата болест, како што пишува „Њу сајентист“, најверојатно, е пронајдена. Тоа се бактериите Porphyromonas gingivalis, кои се клучни причинители кај повеќето хронични заболувања...

Антибиотик кој лекува болнички инфекции

Тим хрватски научници патентирале нов антибиотик кој ги третира болничките инфекции. Трикратен тим на научници работел на проектот четири години. Препаратот е веќе одобрена...

Хуманоста победи: Сара е дома жива и здрава!

Семејството на 15-годишната Сара Настеска, преку писмо до јавноста информираат дека Сара се врати во Охрид и испраќаат огромна благодарност до сите за помошта. Писмото...