Ги намалува шеќерот и холестеролот: Глуварчето се нарекува златно растение, а...

Глуварчето е златно растение, не само поради изгледот на цветовите, туку и поради лековитото дејство што го има. Во народната медицина се користат сите...

Кардиологот Дејвис го фали месото: Многумина избегнуваат да го јадат, а...

Кардиологот Вилијам Дејвис верува дека храната која е добра за цревата често е добра и за срцето. Затоа д-р Дејвис посочува некои од неговите...

Едноставни, a ефикасни совети за спречување респираторни инфекции

Одредени навики како и одредени хранливи материи можат да помогнат да се одбраниме од респираторни инфекции. За почеток, важно е да се спречи евентуалниот недостиг...

Хрватска лекарка издвои шест прегледи кои треба да се прават секоја...

Станува збор за превентивни прегледи кои даваат увид во здравствената состојба на организмот со цел рано откривање на здравствени проблеми и болести. Кај нашата популација...

Со пишување дневник против стрес и лошо расположение

Водењето дневник е одличен начин подобро да се запознаеме себеси, но и подобро да го контролираме стресот и да ги идентификуваме причините за стресот...

Д-р Предраг Ненадиќ: Холестеролот не влегува преку устата

Предраг Ненадиќ е доктор по природна медицина и дипломиран нутрицист. Својата професија и знаење ги усовршил во Германија, на Универзитетската клиника во Лудвигсхафен. Во...

Инфлуенсери рекламираат опасни лекарства преку социјалните мрежи

Истражувачката Репортерска Лабораторија ИРЛ предупредува дека македонски јавни личности на своите страници на Фејсбук и Инстаграм промовираат лекарства и витамини кои се непроверени, па...

Која храна ја користи неврологот доктор Даниел Амен за поздрав мозок?

Угледниот доктор Даниел Амен, невролог од Калифорнија, ја откри својата омилена храна која е корисна за здравјето на мозокот. Негова препорака е што  подалеку од слатка...

Психолог д-р Ивана Михиќ: Тепањето секогаш е израз на неспособноста на...

Има огромен интерес во јавноста поврзан со прашањето за физичкото казнување, вели Ивана Михиќ, вонреден професор на Катедрата за психологија на Филозофскиот факултет во...

Многу болести може да се појават поради недостиг на само три...

Многу диети денес препорачуваат ограничен внес на масти, бидејќи предизвикуваат вишок килограми и висок холестерол. Но, мастите се важни во исхраната и доколку не...