ВИДЕО: „Нашите деца ќе растат со коњи и кози наместо со мобилен телефон“

Прочитај за: 2 минути

Сакавме да ги собереме сите автохтони животински видови од нашата земја, а во исто време да им обезбедиме среќно детство на децата, велат родителите Николина и Јосип, кои со своите четири деца чуваат вистинска мала зоолошка градина.

Родителите на Николина (30) и Јосип (35) исфрлија кофа со житарици на стотина метри во близина на оградениот дел каде што се кокошките, а Нико и неговите три помали сестри веднаш ги грабнаа житните култури со рачките и ги фрлија низ жицата. Навистина импресивна и невообичаена атмосфера за четири мали деца да го поминат утрото на отворено во обиколка на имот од осум хектари со околу сто домашни животни, наместо да седат пред екранот како повеќето врсници и да играат игри. Благодарение на идејата на родителите кои дизајнираа уникатен проект за своите деца да поминуваат време во природа во друштво на животни, Нико, Тена (6), Хана (4) и двегодишната Гита ќе растат во сосема поинакво опкружување.

Децата ги знаат навиките на животните и не се плашат од нив, но знаат до кои граници можат да одат.

„Идејата се роди кога видовме туристи од Јапонија на фарма во Загорје пред шест години, кои дојдоа исклучиво да ја видат автохтоната мисија од Загорје. Рековме зошто нема да ги собереме сите автохтони животински видови од нашата земја на едно место, истовремено да им овозможиме на децата среќно детство и растење што го паметат само постарите, без технологија во најраната младост, бидејќи тоа ќе ги достигне – ни објаснуваат – Јосип и Николина, која во рацете ја држеше најмладата Гита, бидејќи беше малку срамежлива.

SHARE