Дојте ги бебињата дури и ако имате ковид-19

Прочитај за: 2 минути

„Поддршка на доењето за поздрава планета“ е годинешното мото на Светската недела на доење, што традиционално се одбележува од 1 до 7 август. Неделата на доење, годинава, се одбележува под посебни околности, во знак на глобалната пандемија со ковид-19.

Од Комитетот за доење посочуваат дека согласно препораките на СЗО и УНИЦЕФ, мајките треба да ги дојат своите бебиња и доколку имаат ковид-19, бидејќи придобивките го надминуваат ризикот од зараза. СЗО препорачува мајките кај кои постои сомневање или е потврден ковид-19 да бидат охрабрени, како и сите други мајки, да почнат или да продолжат со доење. Многубројните предности од доењето за новороденчиња и децата значително го надминуваат потенцијалниот ризик од зараза со ковид-19.

Досегашните научни истражувања покажуваат дека новиот коронавирус не се пренесува преку мајчиното млеко. Стручните лица препорачуваат, за време на доењето и контактот со бебето да се применува респираторна хигиена, доколку е можно да носи маска, да се мијат рацете пред и по допирање на бебето со сапун и вода или дезинфициенс на база на алкохол.

– Доењето е еден од најважните начини за унапредување и чување на здравјето. Тоа е најдобриот начин на исхрана на доенчињата, ја поставува основата за добро здравје, не само во периодот на детството, туку и во адултната возраст, воедно носи и голем број бенефити за мајките и за општеството во целост. Во согласност со препораките на СЗО доењето треба да е ексклузивно во првите шест месеци од животот, да трае до две години и подолго, паралелно со воведувањето други видови храна по шестиот месец – објаснуваат од Министерството за здравство.

Во однос на тоа дали може да се пренесе вирусот од мајката на бебето, од Комитетот за доење истакнуваат дека постојат студии кои се контроверзни, тие коишто пронашле вертикална трасмисија на вирусот се со мал процент од 7 до 10 проценти, а бебињата се без симптоми или со лесна клиничка слика.

Од Комитетот за доење потенцираат дека мајките суспектни или позитивни на ковид-19 е пожелно да ги дојат своите бебиња, бидејќи ако се престане со доењето, ќе се намали и количеството мајчино млеко, а со тоа и заштитните фактори коишто ги содржи. Мајчиното млеко содржи антимикробни фактори: секреторен ИгА, ИгМ, ИгГ, олигосахариди, лизозими, леукоцити и таканаречени цитокини и антиинфламаторни фактори, објаснуваат од Комитетот.

Во однос на тоа дали во мајчиното млеко кај ковид-19 позитивна мајка може да го има SARs-CoV вирусот, реализирани се повеќе студии во различни региони од светот и во ниту една од нив не е докажано присуство на вирусот во мајчиното млеко. Тоа значи дека единствен начин на којшто мајката може да го пренесе вирусот на своето дете е преку респираторните патишта.

Извор: Плусинфо

SHARE