Д-р Даниловски: „Мозочна магла“ (BRAIN FOG) во пост-ковид синдромот

Прочитај за: < 1 минута

Најчестите симптоми на КОВИД-19 се: покачена температура, кашлица, отежнато дишење и замор. Невролошките симптоми – оние кои го погаѓаат мозокот и периферниот нервен систем – учествуваат со околу 25 проценти. (1)

„Мозочна магла“ е невролошки симптом на кој болните од КОВИД-19 често се жалат. Во некои случаи, мозочната магла или когнитивното оштетување може да трае повеќе месеци откако ќе помине болеста.

Што е тоа мозочна магла?

Мозочна магла не е медицинска дијагноза. Тоа е општ термин што се користи за да се опише чувството на ментална забавеност, матност или отсутност.

Симптоми на мозочна магла се:

• проблеми со меморијата
• недостаток на ментална јасност
• слаба концентрација
• чувство на отсутност
• главоболки
• конфузија

Некои луѓе кои прележале КОВИД-19 страдаат од мозочна магла што трае неколку недели или дури месеци, откако исчезнале нивните други симптоми – кашлица, замор или покачена температура.

Зошто COVID-19 предизвикува мозочна магла

Истражувачите сè уште ја испитуваат потенцијалната причина за појава на мозочна магла кај луѓето кои имале КОВИД-19. Се смета дека улога може да играат физиолошки и психолошки фактори.

За САРС-КоВ-2 се смета дека се шири преку близок контакт со некој што има инфекција. Респираторните капки од инфицираниот можат да влезат во организмот преку носот, устата или очите.

Штом ќе се најде во организмот, вирусот влегува во клетките преку ензим наречен рецептор на конвертирачкиот ензим на ангиотензинот 2 (ACE2). Вирусот е невроинвазивен, што значи дека може да навлезе во мозочното ткиво.

Повеќе >> doktori.com.mk

SHARE