Др. Несторовиќ: Долгиот живот не зависи од гените или витамините, 2 фактори се пресудни

Прочитај за: 2 минути

Резултатите од научната студија се изненадувачки, најважните фактори за долговечноста не се од физичка природа

“Менталната сила, љубопитноста, добриот емоционален живот се најважните врски во човечкиот живот. На крајот на краиштата, монасите кои медитираат живеат подолго од врвните спортисти со здраво срце. Не е точно дека здравото тело има здрав дух, здрав духот создава здраво тело “
, вели д -р Бранимир Несторовиќ.

Според него, многу луѓе мислат дека се е во генетика. Неодамнешните студии за Амишите во Соединетите држави покажуваат дека ова е вистина бидејќи поседуваат гени што ги тера да живеат една до две децении подолго од другите. Други цврсто веруваат дека се е во исхраната и начинот на живот.

Многу луѓе ќе речат дека пушењето или прекумерната употреба на алкохол го скратува животот, а добрата диета го продолжува, и ова е секако генерално точно.

“Но, една голема анализа од 2010 година дава неочекуван одговор на ова прашање. Спореди различни фактори кои го одредуваат животниот век. Резултатите се изненадувачки, најважните фактори не се од физичка природа “, истакнува д -р Несторовиќ.

Тој понатаму наведува дека човечката интеракција, припадноста кон групите и прифаќањето е најважниот фактор за долг живот. Како што вели тој, Скандинавците не живеат долго, само затоа што јадат риба од Северното Море, туку затоа што имаат организирано општество во кое индивидуата се почитува.

“Имањето пријатели и семејство е еден од најважните показатели за очекуваниот животен век. Доказ за тоа е синдромот на скршено срце, кога загубата на саканата личност доведува до откажување на срцевиот мускул и брза смрт на лицето кое ја доживеа загубата. За друг , “докторот посочи.

Во современото општество, додава тој, родителите често се сместуваат во старечки домови, каде што недостатокот на емоционални врски. Ние сме неопходни едни на други, луѓето се социјална мрежа, не постоиме еден без друг.

Тоа е веројатно клучот за големиот успех на социјалните мрежи. Ова е исто така причина за сериозен стрес кај младите луѓе. Напишав порано за студии од поранешна Источна Германија, што најмногу им недостасува на луѓето – неверојатни собири и работни акции.

Иако мојата омилена шега е дека во брак луѓе не живеат подолго од оние кои не се во брак (веќе изгледа така), една студија од Медицинскиот центар Лагон во NewYоrк покажува дека во брак луѓето имаат 5% помали шанси да имаат срцев удар од оние што не се.

Но, лошиот брак има негативно влијание врз кардиоваскуларниот систем. Значи, бракот сам по себе не е причина за подобро здравје, туку среќа. Невенчаните луѓе можат да имаат одлични социјални интеракции, добри пријатели, што го намалува стресот и го намалува негативното влијание на осаменоста.

Иако брачниот другар ве излудува, резултатите од студиите се немилосрдни, мажите со помала веројатност имаат ментални заболувања. Робин Симон, професор по социологија на Универзитетот Вејк Форест, истакнува дека инциденцата на депресија кај мажените луѓе е значително помала, како и нарушувањата на зависноста.

Но, бракот има една непријатна страна, луѓето во брак се речиси 25% подебели од невенчаните. Објаснувањето е во познатата релаксација во бракот (и би рекол подобри оброци подготвени од жени). Исто така, јадењето во друштво е многу попријатно отколку да се биде сам пред телевизор.

Сепак, принципот на задоволство и среќа е клучен за долг живот.