Д-р Коцев: Мерките имаат ефект, нивно продолжување во наредните две седмици би допринело за стабилизација на состојбата

Прочитај за: < 1 минута

Актуелните мерки за заштита од Ковид-19 имаат ефект и тоа јасно го покажуваат бројките од изминатите денови. Паѓа бројот на новоинфицирани, намален е бројот на тестирања, и за прв пат по подолг период имаме под 100 прегледи дневно. Како здравствен работник, јас сметам дека овие мерки би требало да се продолжат и во наредните две недели, за состојбата со вирусот да се стабилизира – за ,,Фокус” вели доктор Диме Коцев, директор на кавадаречката болница, во чиј склоп функционира ковид центарот.

Според последните информации, таму се хоспитализирани 55 пациенти, во стабилна состојба и има 40 слободни места. Директорот појаснува дека доколку бројот на хоспитализирани падне под 50, се размислува за затворање на едниот оддел во ковид центарот (ги има два во болницата, плус модуларната болница), со што на располагање би останале 65 кревети.

-Тоа е наше размислување, доколку бројките паднат и се одржи овој тренд на намалување на случаите. Стануваме регионален центар за вакцинација, жителите од Повардарието ќе се вакцинираат во спортската сала Јасмин во Кавадарци. Овде ќе доаѓаат граѓани од Велес, Градско, Гевгелија, Неготино, Демир Капија, Росоман, и секако Кавадарци, за вакцинирање. Медицинскиот кадар ќе биде пренасочен таму. Нема потреба од грижа кај граѓаните, доколку бројките повторно растат, одделот веднаш пак може да биде пренаменет во ковид центар, целата опрема останува. Ова е само наше размислување, во зависност од тоа како ќе се одвива ситуацијата – раскажува доктор Коцев.

Повеќе >> fokus.mk

SHARE