Во Македонија за прв пат родено ХИВ негативно бебе од ХИВ позитивна мајка

хив бебе
Прочитај за: < 1 минута

Храбра и одлучна 30 годишна ХИВ позитивна жена од Скопје решила да остане трудна и да роди свое дете.

Таа пред 4 месеци го донела своето дете на свет кое е ХИВ негативно.

Др. Милена Стевановиќ ексклузивно за Канал 5  раскажа како ХИВ позитивна жена може да роди ХИВ негативно дете, а и сопругот да остане ХИВ негативен.

„Мајката редовно доаѓаше на контроли уште пред да остане бремена, со редвно лекување вирусот се ослабува и не може да се пренесе“, вели директорката на Инфективна клиника. вистинска љубов помеѓу двајца, но и големи емоции и среќа за персоналот на клиниката за гинекологија  и клиниката за инфективни болести.

Освен медицински напредок кај докторите оваа приказна е доказ за еднаВо моментов на 400-тина луѓе ХИВ позитивни на клиниката за инфективни болести примаат терапија.

„Клиниката за гинекологија на чело со директорката Јовановска, докторот кој ја водеше бременоста Тофоски, докторот кој ја породи Кочоски и целиот тим со сестри беше професионален. Навистина сме горди и среќни и двете клиники“, вели Стевановиќ.

За Стевановиќ секогаш е најважна превентивата, редовните контроли и навременето лекување.

SHARE