[Видео] Училиштето “Хорор” во селото Брест, Скопско

Прочитај за: < 1 минута

Училиштето во село Брест е во мизерни услови. Екипата на ТВ Клан одблиску ја сними состојбата на училиштето каде се гледаат прозорец, врата, тоалет и импровизирана табла. Општина Чучер Сандева не одговара на повиците на ТВ Клан.

Пред да пристигнат учениците, единствениот наставник во ова училиште во Брест се труди малку да го загрее единствениот клас.

Учениците со леб во рака, долги чизми, чанта на грб, но насмеани затоа што доаѓаат на училиште.
Но, објектот каде што учат е сличен во се, освен во институцијата каде децата доаѓаат да учат.

Освен ужасните услови, овие ученици немаат ниту друга алатка која би им го олеснила образовниот процес. Дури и таблата им е импровизација.

„Шест, седум столчиња, немате ни табла… Како ја добивте импровизираната, како ја најдовте?
Најдовме картон, самите ја ставивме таму барем да се информираат учениците и да ни помогне во образовниот процес“
– изјави Беќир Ибрахими, наставник.

До четврто одделение, овие осум ученици мора да го продолжат образованието во овој објект.

Целосната строрија и видео >> klanmacedonia.mk