Хрватскиот проф. Д-р Иван Џикиќ кој ја откри ахиловата пета на ковид-19 предвидува кога животот ќе се врати во нормала!

Прочитај за: 2 минути

Истакнатиот хрватски научник проф. Д-р Иван Џикиќ од Гете институтот во Франкфурт даде предвидувања за тоа што ќе донесе епидемијата на вирусот корона, како да се спаси економијата и работниците и кога може да се очекува враќање во нормала.

Според него, до крајот на месецот во Хрватска може да се очекуваат 1.500 жртви на вирусот корона, па затоа тој апелираше дека мора да се применат порешителни и поконкретни мерки.

Баровите, ноќните клубови, рестораните и спортските објекти кои не се потребни треба да бидат затворени, значи – каде и да можеме треба да ги спречиме луѓето да се состануваат во поголеми групи, рече тој за во интервјуто за Радио Сјеме, додавајќи дека овие индустрии кои ќе бидат оштетено треба да бидат компензирани во економски износ од 70 до 80 отсто од нивниот промет минатата година.

„На тој начин, луѓето што работат во тие гранки нема да страдаат“, посочи тој.

Како што додаде, споменатата проекција тој би ја направил со пресметка дека ќе има 32 смртни случаи од ковид на ден, но тој истакна дека тој број може да биде уште поголем.

Позитивно е и оптимистички е дека доколку постапиме во согласност со мерките за одржување на далечина и носење маски и ако се придржуваме до превентивни мерки, до идната пролет ќе дојдеме до поголема или до целосна контрола на ширењето на овој вирус преку вакцината, и ќе се вратиме во нормален живот во текот на следната година, најверојатно до крајот на 2021 година. Во 2022 година ќе влеземе со посилен, пооптимистички и посмел пристап, нагласи тој.

Проф. Д-р Иван Џикиќ работи во институтот Гете во Франкфурт, а во текот на сите месеци на пандемија коментираше за горливите проблеми и ги презентираше резултатите од истражувањето. Неговите тврдења за ахиловата пета на короната беа многу забележителни.

Откривме хемиски инхибитори кои можеме да ги уништиме и да добиеме двојна терапија – од една страна го уништуваме вирусот во човечките клетки, а од друга страна човечките клетки го стимулираат антивирусниот одговор со уништување на оние вируси кои сè уште се присутни во организмот, објасни тој.

Иван Џикиќ објасни и зошто ова откритие го нарекол Ахилова пета на вирусот корона. Причината за ова е фактот што целиот проект произлезе од идејата како да се најде слабата точка на вирусот, а не како да се пронајде лекот.

Извор: Во центар

SHARE