Секој возрасен човек може да поседува и до 9 растенија марихуана

коноп, марихуана
Прочитај за: 2 минути

Нов закон во Хрватска.

Мирела Холи, најави дека законот ќе влезе во јавна расправа преку парламентарна расправа за 7 до 10 дена и предвидува целосна легализација на канабисот.

„Ги покануваме сите заинтересирани страни да учествуваат во јавната расправа – прочитајте го нацрт-законот и дадете ваш коментар.”

Законот предвидува целосна легализација и либерализација на коноп, што значи дека целосно предвидува искористување на целиот потенцијал на коноп за економски, рекреативни и медицински цели “, рече Холи.

„Секој возрасен човек може да порасне до девет женски растенија во полн цут со висока содржина на THC за нивните потреби“

Таа потсети дека сегашните модели на регулатива за рекреација или поминале под државна контрола како во Уругвај или преку приватниот сектор како во Канада и во САД: „Ние предлагаме хибриден модел на државната агенција за да се одржи висок квалитет на пазарот. Кога станува збор за употреба на канабис за рекреативни цели, тоа е дека секое возрасно лице може да порасне до девет женски растенија во полн цут со висока содржина на THC за нивните потреби “.

„Конопот има голем економски потенцијал и со оглед на неговиот висок квалитет во однос на чиста почва и до четири пати поголем капацитет за апсорпција на СО2, тој е исто така важен во борбата против климатските промени. Економските придобивки се огромни, како за развојот на науката, употребата за козметика, хартијата … “, рече Холи.

Искуството на другите земји покажува дека сè уште има црн пазар, но затоа потребна е државна регулатива за да се минимизира црниот пазар. „Проценките се дека во Канада и САД годишната заработка е околу 43,7 милијарди американски долари, а не се искористи целиот потенцијал на коноп – може да се искористи за изградба на вселенски композити, автомобили, во градежната индустрија“, рече Холи за РТЛ Директ.

Многумина сè уште се прашуваат дали Хрватска е сè уште конзервативно општество за овој потег, но Холи вели: „Кога започнав да зборувам за тоа пред неколку години, реакциите беа ужасни, но работите се променија. Луѓето треба да бидат едуцирани и потоа да ги променат ставовите. Зависноста е помала од зависноста на никотин или алкохол, и според мое знаење, никој не починал од преголема доза на природен канабис, но има големи предрасуди кои се мотивирани од интересите на одредени групи и индустрии “

SHARE