Хрватски научник со детални пресметки, колкави се шансите за добивање КОРОНАВИРУС

Прочитај за: 2 минути

Молекуларниот биолог Игор Стаглар, еден од најпочитуваните Хрватски научници кој работи на Универзитетот во Торонто, на Фејсбук објави статус на коронавирус, објаснувајќи колку е опасен и заразен вирусот.

Неговата публикација ја пренесуваме во целост.

„Денес Светската здравствена организација (СЗО) објави дека има вкупно 79.300 заразени со КОВИД-19. Од нив, огромното мнозинство, 77.000 во Кина, огромно мнозинство во Вухан.

Вухан има население од 11 милиони. Да претпоставиме дека од горе наведените 77 000, сите се заразени во Вухан.

77.000 / 11.000.000 = 0,007 x 100 = 0,7

Така, 0,7% од жителите на Вухан се заразени и 99,3% од жителите на овој град НЕМААТ вирус. Зборувам за градот од каде започна епидемијата!

Исто така, да не заборавиме дека над 10.000 луѓе во меѓувреме го надминале вирусот. Значи, ТЕКОВЕН број на пациенти не е 79.300, туку 79.300 – 10.000 излечи (и минус 2.500 смртни случаи), т.е. во моментот има под 70.000 заразени, а не 79.300.

Но, што е со смртноста од вирусот корона?

Ако сте над 80 години и сте заразени со вирусот КОВИД-19, вашата шанса да умрете е 14,8%. Што повторно подразбира дека 85,2% од луѓето ќе закрепнат.

Ако сте на возраст меѓу 50-60 години, имате 1,3% шанси да умрете ако, не дај Боже, сте заразени со вирусот.

За оние под 40 години, шансата е 0,2%. затоа, 99,8% од младите под 40 години кои се заразуваат ќе закрепнат.

НО, еве го трикот: само ако се заразите со вирусот корона!

Шансата за зарази е само 0,7%, врз основа на скоро тримесечна појава на изворот на инфекцијата во Вухан. Значи, 99,3% шанси вирусот никогаш нема да ве достигне.

Ако имате 85 години имате 0,7% шанса да го добиете вирусот, па ако го добиете имате 14,8% шанса да умрете од него, или вкупно 0,103% шанса да умрете од вирусот. Ова значи дека шансата да не умрете од овој вирус е дури 99,897%!

За 45-годишник, тие две шанси се помножија со 0,0028% дека вирусот корона ќе ги убие. И 99.9972 дека нема.

За 35-годишник, шансата да умре од овој вирус е 0,0014%. И дека нема да умрат е 99,9986%

Пазете се, тоа е 0,7% воопшто да го добиете и 0,2% да умре од него, ако сте под 40 години.

Понатаму, запрашајте се, патем, зошто толку малку се споменува дека над 10.000 Кинези се излечиле од овој вирус? За кого ова не е интересна вест и зошто не е?

Патем, Кина има население од 1.386.000.000. Заразени се 77.000. од 1,4 милијарди Кинези, што е само 0,0055% од сите Кинези. Ова значи дека во земјата од каде потекнува вирусот, 99,9945% од популацијата НЕМА вирус и ако одземете 10.000 Кинези, 5 ќе имаат вирус, а 9,995 не. ЕТО колку е заразен вирусот.

Крајно за целава приказна:

ДА, ПОСТОИ ОПАСНОСТ, но е тотално непотребно да се создаде ваков вид паника! ЗАТОА, АПЕЛ ДО СИТЕ МЕДИУМИ – ПРИБЕРЕТЕ СЕ, ВЕ МОЛАМ! Јасно ми е дека мора да го продадете својот весник, да ја зголемите својата читаност итн., Но овој факт е премногу “, напиша Стаглар на Фејсбук.

Извор

SHARE