Мајка му „го роди повторно“ – му подари бубрег: Лекарите скоро го отпишаа Игор, но таа не се откажа

Прочитај за: 2 минути

Велка Гелиќ (61), која на својот син му даде бубрег, ги открива деталите за постапката за трансплантација, една од најризичните, но сепак успешна.

Кога сите им кажале дека ниту еден од параметрите не им одговара и дека шансите се помали од 20% операцијата да биде успешна, тие не се откажале. Ги поминале сите ролеркостери на чувствата и излегле од операционата сала како победници.

Велка Гелиќ (61) од Зворник, ја раскажа својата емотивна и вистинска приказна за „Najzena“, а ние ви ја пренесуваме во целост.

Таа е најдобар пример за вистинска мајчинска безусловна љубов и жртва. Во јули годинава, Велка му подари бубрег на својот син Игор и на тој начин повторно му „даде“ живот.

Игор Гелиќ (32), нејзиниот помал син, бил здраво и успешно момче до еден момент. Во 2018 година, двата бубрези одеднаш му откажале, а потоа нивниот живот започнал да се движи во неочекуван правец.

Дијализата на која одел секој втор ден значително го нарушила квалитетот на неговиот живот, но исто така го држел до неа.

– Најтешко ми беше кога одеше на дијализа. Се подготвувам за работа наутро, а мојот Игор за во болница. Запознавав момци на негова возраст на работа и душата ме болеше. Така две и пол години. Страдање … Ми беше премногу тешко да го гледам моето дете во таква состојба, а не можев да му помогнам. Ми беше уште полошо бидејќи нема со кого да го споделам тоа. Мојот сопруг почина, моите родители се мртви, брат ми и сестра ми не се тука … Во целата таа неволја, јас имав само колеги од работа, вака Велка започна да раскажува за почетокот на шокантната нивна приказна.

Преку хуманитарни организации и хумани луѓе, тие успеале да ја соберат предвидената сума на пари што им биле потребни за трансплантација на бубрег.

Оригиналниот план пропаднал

Дијализата почнала да го заморува телото на Игор, а решението требало да се спроведе што е можно поскоро. Планот бил да се земе бубрег од мртов донатор.

– Откако дозна дека двата бубрега му откажаа, за нас фактот дека Република Српска нема договор за трансплантација со ниту една земја беше уште една смрт. Што ќе правиме сега? Немаме решение, а докторите велат: „Не знаеме што ќе правиш, пребарувајте на Интернет“.

Велка вели дека секој ден следниот месец го минувала гуглајќи на Интернет. Ги пребарала сите клиники што постојат во светот, а од сите болници, како што вели, го добила истиот одговор „Немаме договор со Република Српска, така што трансплантацијата не може да се изврши“.

Повеќе >> zenskimagazin.mk