Медицинска сестра мислела дека никој не гледа што им прави на децата, а потоа една мајка ја разоткрила

Прочитај за: 3 минути

Мајките на сите болни деца ја поддржуваа Шелби поради зборовите што ги користела за да ги опише медицинските сестри.

Шелби и Џонатан ја имаат ќерката Софи, која моментално се бори за живот. Кога двегодишното девојче не се чувствувало добро, нејзината мајка помислила дека се работи за алергија. Лекарскиот преглед не открил загрижувачки резултати и ѝ била дијагностицирана астма.

Шелби ја подготвувала Софи за тест за алергија, но една вечер девојчето престанало да дише. Семејството ја однело во болница и таму нивниот свет се превртел наопаку. Лекарите откриле маса со големина на топка во градите на Софија. Дијагностициран ѝ е рак на лимфните јазли и неколку месеци била подложена на агресивна хемотерапија.

Иако нејзиното тело се борело, ракот продолжил да се шири. Хемотерапијата влијаела на нејзината способност да оди, да зборува, да се движи и да се храни. Моментално е на терапија за подготовка за трансплантација на матични клетки. За да ги информира семејството и пријателите за состојбата на Софи, Шелби направила Фејсбук страница наречена „Софи храбрата“.

Една објава стана вирална. Мајките на сите болни деца ја поддржаа Шелби поради зборовите што ги користи за да ги опише медицинските сестри.

„Те гледам. Цел ден седам на овој кауч и те гледам. Толку се трудиш јас и моето дете да не те забележиме. Гледам како ја наведнуваш главата кога таа не те гледа и почнуваш да плачеш. Се обидуваш на многу начини да ги смириш нејзините стравови и да ја придобиеш. Гледам дека со незадоволство ѝ ги симнуваш завоите. Вие кажувате „извини“ и „извини“ повеќе пати на ден отколку што луѓето велат „благодарам“. “

Шелби раскажала како ги набљудува медицински сестри како носат купишта лекови и потребштини во собите на болните деца додека нивните телефони за итни случаи ѕвонат во другите простории.

„Гледам гумени јаки околу твоите раце и стетоскоп, по еден за секое дете што го сакаш и за кое се грижиш… те гледам како ја милуваш нејзината мала избричена глава. Те гледам како ги тешиш мајките кои плачат поради лошите вести. Те гледам како работиш на компјутер со дете во раце“.

Шелби им се заблагодари на медицинските сестри кои доаѓаат и ја посетуваат нејзината ќерка дури и кога таа не е нивна пациентка и кои седат со родителите и ги тешат во тешки ситуации, иако нивните обврски се огромни.

„Го гледам тој воден пиштол што го криеш во ќошот“. Те гледам како се држиш за рака, менуваш валкани чаршафи, им преведуваш лекарски дијагнози на родителите и си ги бришеш очите кога излегуваш од тажната соба. Те гледам како ставаш ракавици и маски, а потоа застануваш, пред да му дадеш на моето дете инфузија со отров за хемотерапија“.

Шелби им е многу благодарна на сестрите за се што направиле за нејзината ќерка. Медицинските сестри се клучни за детското одделение. „Ти си како Исус за нас секој ден. Нашите деца не можат да го добијат она што им треба без вас. Мајките како мене би полуделе и би се изгубиле без вас. Вие ги спасувате нашите деца, а ние не можеме без вас“.

Објавата на Шелби е споделена повеќе од 25.000 пати и има повеќе од 50.000 реакции. Медицинските сестри биле трогнати од нејзините зборови и поддршката што ја давала на нивната професија.

Педијатриските медицински сестри немаат само болни пациенти, туку имаат и мали пациенти кои треба да играат, да скокаат, да се смеат и да бидат здрави. Овие сестри со посебна посветеност извршуваат особено тешка задача. Шелби забележала како медицинските сестри не само што се грижат за своите мали пациенти, туку и за нивните семејства.

Таа ја почувствувала таа љубов и грижа. „На 12 часа го оставате животот за да се грижите за болните и децата кои умираат. Во секоја соба влегувате со насмевка, без разлика на ситуацијата. Го гледате името на Софија и ја поздравувате, иако таа не е ваш пациент. Се јавувате на лекар, крвна банка и аптека онолку пати колку што е потребно додека децата не го добијат тоа што им треба. Ме проверуваш исто толку пати колку и ќерка ми. Седиш и ме слушаш како мелам 10 минути иако ти ѕвони телефонот и имаш многу обврски“.

Овие медицински професионалци се лекари и асистенти, соиграчи и раскажувачи. Тие се благослов за семејствата кои се потпираат на нив. Семејството Скилс неодамна доби вест дека Софи е речиси излечена од рак. Нашите молитви се упатени до Софија и нејзиното семејство со надеж дека таа ќе ја добие битката за нејзиниот живот.