Пулмолог објаснува: Треба ли да се вакцинираат децата против COVID-19?

деца, ковид-19. мерки
Прочитај за: < 1 минута

“Засега нема потреба од вакцинирање на децата, а дали ќе остане така ќе покаже времето“, смета д-р Оливера Остојиќ, детски пулмолог и раководител на болницата за деца и белодробни заболувања во КБЦ „Драгиша Мишовиќ“ во Белград.

„Дури ни кај децата со хронични и сериозни болести не се покажа дека коронавирусот посериозно ги загрозува“, истакна таа.

Сега од март почнуваат алергиите на полен. Според д-р Остојиќ, коронавирусот започнува со температура, додека кај алергиите таа температура изостанува.

Како што вели, клиничката слика не се менува посебно, бројот на деца се зголемува во согласност со бројот на заразени. Колку повеќе се заразуваат на дневна основа, толку е поголем бројот на амбулантски прегледи и приеми.

Повеќе >> pedijatar.mk

SHARE