Шансата децата и младите да се разболат и да го шират КОВИД-19 како возрасните е за половина помала

деца помалку заразуваат
Прочитај за: < 1 минута

Израелска студија базирана на компјутерска симулација сугерира дека лицата помлади од 20 години, се двојно помалку чувствителни на инфекцијата со SARS-CoV-2 во споредба со возрасните, а и многу е помала шансата да инфицираат други лица. Симулациите се темелни на податоци од 637 домаќинства во град во Израел, тестирани на КОВИД-19.

Тимот открил дека лицата под 20-годишна возраст, за 57 проценти се помалку подоложни на инфекцијата отоколку возразните и нивната заразност е за 37 проценти помала. Тоа значи дека е помала и веројатноста дека децата ќе ја шират болеста КОВИД-19. Овие откритија, се надеваат истражувачите, може да помогнат на креаторите на политиките, да одлучат колку е безбедно повторното отворање на училиштата за сите ученици.

Итаи Датнер од тимот на Универзитет Хаифи овие сознанија ги претставил во списанието PLOS Computational Biology.

Претходни студии ја открија разликата во симптомите и клиничкиот тек на КОВИД-19 кај децата во споредба со возрасните. Други експерти информираат дека се дијагностицира помал удел на деца во споредба со повозрасните групи. Но, само неколку студии ги споредувало обрасците на пренос помеѓу возрасните групи и нивните заклучоци не се конечни.

Истовремено, истражувачите откриле дека многу е поголема веројатноста дека децата да имаат негативен ПЦР тест и покрај тоа што се моментално заразени.

Ваквото сознание би можело да ги објасни извештаите од разни експерти според кои, многу е помал процентот на дијагностицирани деца во однос на возрасните.

Повеќе >> Pedijatar.mk

SHARE