Теодора Трајковска (22): Тоа што ја победив леукемијата пред 12 години ми беше поттик за да волонтирам во САНО и Детската клиника

Прочитај за: < 1 минута

На само 10 години Теодора се има изборено со леукемија, тоа за неа било поттик за да почне да волонтира во САНО и на Детската клиника, сега, на 22-годишна возраст таа е среќна што може да им помага и да ги расположи дечињата на клиниката каде што таа некогаш се лекувала.

Откако почнала да волонтира животот ѝ се променил, и има желба да се вработи како медицинска сестра на Детската клиника, на хемато-онколошкиот оддел, и да биде покрај тие дечиња, да им помага и да се грижи за нив како што за неа се грижеле медицинските сестри и докторките додека таа се лекувавала. Од волонтеризмот вели дека никогаш не би се откажала.

Волонтеризмот кај нас не е многу развиен, многу од младите дури и не се запознаени со неговото значење, но се надеваме дека приказната на Теодора ќе поттикне многумина од вас да почнат да волонтираат.

#Што те поттикна да станеш волонтер на Детската клиника кај дечињата болни од рак?

-Од секогаш сум сакала да помагам на оние на кои што им е потребна помош, емпатијата е едно чуство кое сметам дека секој човек го крие во себе, само треба да се случи правиот момент за тоа да излезе на виделина. Мојата приказна, односно тоа што ја имам победено леукемијата пред 12 години, ми беше дополнителен поттик да почнам да волонтирам во САНО и Детската клиника.

Повеќе >> hashtag.mk

SHARE