Жените со КОВИД-19 кои дојат, произведуваат антитела на SARS-CoV-2 што го неутрализираат вирусот

жени ковид дојат
Прочитај за: < 1 минута

Жените со КОВИД-19 кои дојат, не го пренесуваат новиот коронавирус SARS-CoV-2 во своето млеко, но пренесуваат антитела кои се способни да го неутрализираат тој вирус, покажала нова студија.

Овие податоци не го поддржуваат пренесувањето на SARS-CoV-2 од мајката на доенчето преку мајчиното млеко.

Истражувањето анализирало 37 примероци на млеко што го доставиле 18 жени со дијагноза КОВИД-19. Утврдено било дека во ниту еден примерок од мајчиното млеко не е присутен вирусот, но речиси две третини од примероци содржеле две антитела специфични за коронавирусот.

Се смета дека овие резултати ги поддржуваат препораките за продолжување со доење во текот на блага до умерена форма на КОВИД-19 со која се соочува мајката.

Инфо >> Pedijatar.mk

SHARE